BİRAZ DAHA AÇAR MISINIZ kampanyasıyla uluslararası insan hakları izleme mekanizmalarına mercek tutuyoruz

BİRAZ DAHA AÇAR MISINIZ kampanyası kapsamında uluslararası insan hakları mekanizmalarıyla ilgili son gelişmeler ve temel bilgileri derliyoruz. Ayrıntılar için aşağıdaki başlıkları takip edebilirsiniz.

#BirazDahaAçarMısınız

Kampanya kapsamında bundan önce yayınladığımız tüm içeriklere aşağıdaki linklerden göz atabilirsiniz.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKBK) Kural 9.2

Kural 9.2 AKBK’nin üye devletlere dair AİHM kararlarının infazını denetleme sürecine STÖ’lerin doğrudan katılımını sağlayan bir uluslararası insan hakları izleme mekanizmasıdır. Bu sayede STÖ’ler AİHM kararlarının uygulanmasıyla ilgili uluslararası ve ulusal alanda savunuculuk yapabilmektedir. Ayrıntılar için tıklayın!

Avrupa Sosyal Şartı & Avrupa Sosyal Haklar Komitesi

Türkiye’den 3 STÖ Etkiniz desteğiyle Avrupa Sosyal Haklar Komitesi’ne (ECSR), Türkiye’nin 15. Ulusal Raporu hakkındaki yorumlarını gönderdi. Avrupa Sosyal Şartı’nın taraf devletlerce uygulanmasını denetleyen Avrupa Sosyal Haklar Komitesi böylece tarihinde ilk defa Türkiye’deki STÖ’lerden bir raporlama döneminde üç rapor birden almış oldu. Ayrıntılar için tıklayın!

BM İnsan Hakları Sözleşme Mekanizmaları (Komiteleri)

İnsan Hakları Sözleşme Mekanizmaları, temel uluslararası insan hakları anlaşmalarının uygulanmasını izleyen bağımsız uzmanlardan oluşan komitelerdir. İnsan hakları izleme çalışması yapan sivil toplum örgütleri (STÖ’ler) bunları nasıl kullanabilir? Ayrıntılar için tıklayın!

BM İnsan Hakları Konseyi Özel Prosedürleri

Özel Prosedürler’, dünyada insan haklarıyla ilgili herhangi bir durumu araştırmak ve bu konuda bildirimde bulunmak üzere BM İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilen bir grup insan hakları uzmanı için kullanılan bir terimdir. Ayrıntılar için tıklayın!

BM Sözleşme İzleme Mekanizmalarının / Organlarının Genel Yorumları ya da Genel Tavsiyeleri

BM Sözleşme İzleme Mekanizmaları/Organları, ülkelerle ve STÖ’lerle gerçekleştirdikleri ülke oturumlarında eksik kalan konulara ilişkin genel yorum hazırlayabilir. Peki bu genel yorumlar nedir? Ayrıntılar için tıklayın!

BM Engelli Hakları Komitesi 5 No’lu (2017) Genel Yorum Kılavuz İlkeleri

BM Engelli Hakları Komitesi, acil durumlar da dahil olmak üzere kurum bakımının sonlandırılmasına ve bireyselleştirilmiş bakıma geçilmesine ilişkin kılavuz ilkeler yayınladı. Ayrıntılar için tıklayın! 

öncekine git
sonrakine git