Etkiniz desteğiyle Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne alternatif rapor gönderen sivil toplum örgütleri (STÖ) 28 Ocak 2022’de gerçekleşen diyalog toplantısında bir araya geldi.
BM Çocuk Hakları Komitesi’nin Türkiye’nin dördüncü/beşinci birleştirilmiş periyodik raporunun şekillendirilmesi Için yaptığı çağrı üzerine bir araya gelen 16 STÖ, Komite’ye toplam 12 rapor sundu. Bu sayede Komite, tarihinde ilk defa Türkiye’den bu denli çok rapor almış oldu. Etkiniz desteğiyle Komite’ye çocuk haklarının farklı tematik alanlarında sunulan raporlar, Diyalog toplantısında ortak bir görsel hâline getirildi.
Görseli incelemek için lütfen üzerine tıklayınız:
İllüstratör Göksel Gürsel’in resmettiği bu ortak görsel de Komite’ye ayrıca sunulabilecek. Görselde STÖ’lerin sunduğu raporların ana hatları yer alıyor. Diyalog toplantısının bu ortak çıktısı sayesinde Komite’nin birçok rapor yanında bir özet içeren görsel ile dikkatini çekmek de mümkün olabilecek. Zira Komite 26-30 Eylül 2022 tarihleri arasında bir gün yalnızca 3 saatliğine rapor sunan STÖ’leri, BM örgütlerini ve çocukları dinleyebilecek. Bu yüzden Komite ortak yazılmış veya çocuk hakları ağları tarafından sunulan raporlara daha fazla ağırlık veriyor.
Diyalog toplantısına kimler katıldı?
BM Çocuk Hakları Komitesi’ne Rapor sunan 16 STÖ’nün katıldığı toplantıda Sunulan raporların özetleri, odaklanılan hak ihlalleri, sürece dair yaşanan zorluklar ve Komite’ye öneriler paylaşıldı. Etkiniz AB Programı olarak katılan tüm STÖ’lere teşekkür ederiz.
- Denizli Otizm Derneği
- Baran Tursun Vakfı
- Başka Bir Okul Mümkün Derneği
- Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
- Göç ve İnsani Yardım Vakfı
- Malatya Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanlar Yardımlaşma Derneği
- Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği
- Yaşam Hakları Derneği, Baran Tursun Vakfı
- Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği
- Açık Alan Derneği
- Zeytin Ağacı Derneği (Small Projects Istanbul)
- Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği
- Sulukule Gönüllüleri Derneği
- İş Dünyası ve İnsan Hakları Derneği (Minerva)
- Başka Bir Okul Mümkün Derneği- İzmir Kooperatifi
- Engelli Çocuk Hakları Ağı
Komite bundan sonraki süreci nasıl ilerletecek?
Komite 26-30 Eylül 2022 tarihleri arasında rapor veren STÖ’leri yüz yüze ve/veya çevrimiçi dinleyecek, onlara sorular soracak. Komite’nin sekretaryası bir Komite üyesiyle (ülke raportörü) tüm Komite için STÖ raporlarından bir özet de hazırlayıp paylaşacaklar. Çok fazla rapor olduğu için Komite’nin kurallarına uyan, hak ihlallerini net bir şekilde gösterebilmiş raporlar özette daha rahat yer alabilecekler. Komite bu aşamadan sonra STÖ’lerin raporları da dahil pek çok kaynaktan gelen bilgiler ışığında Türkiye hükûmetine bir seri soru gönderecek. Bu sorulara yanıtlar verildikten sonra 2023’te (tahminen Ocak, Şubat aylarında) Komite Türkiye’den Cenevre’ye giden yetkililerle üç saat (bazen altı saate kadar uzayabilen) süren yapıcı bir diyaloğa girecek. Bu süreçte de STÖ’ler bu diyalogu izleyebilecek, savunuculuk yapabilecekler. Sonrasında Komite, Türkiye hükûmetinin beş yıl boyunca uygulaması ve STÖlerin izlemesi için öneriler içeren sonuç gözlemlerini Türkiye hükûmetine gönderecek.