Etkiniz AB Programı uluslararası insan hakları mekanizmalarına yönelik raporlama için izleme çalışması yapan/yapacak sivil toplum örgütlerinin destek taleplerine değerlendirme aşamasında öncelik verecek.
Etkiniz, uluslararası insan hakları mekanizmalarına yönelik raporlama için izleme ve savunuculuk çalışması yapan STÖ’lerin izleme ve savunuculuk çalışmalarını ve erişimlerini öncelikli olarak desteklemeyi ve çalışmalarının daha görünür olmasına yardımcı olmayı hedefliyor. Etkiniz, özellikle 2024 içerisinde görüşmeleri gerçekleşecek uluslararası insan hakları mekanizmalarını önceliyor:
Avrupa Konseyi Sosyal Haklar Komitesi (ECSR) | Avrupa Konseyi Sosyal Haklar Komitesi, işçi sendikalarını ve sivil toplum örgütlerini hayat pahalılığı krizine ilişkin raporlara yorum sunmaya davet ediyor. STÖ’lerden katkı için son tarih: 30 Haziran 2024 |
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi (UNHRC) | Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme Komitesi’nin (İnsan Hakları Komitesi) 14 Ekim – 8 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 142 Oturumunda Türkiye’nin raporu ve durumu görüşülecek. STÖ’lerin Komiteye bilgi göndermeleri için son tarih: 16 Eylül 2024 |
Birlesmis Milletler Evrensel Periyodik İnceleme (EPI/UPR) | BM Evrensel Periyodik İnceleme (EPİ) süreci içinde Türkiye’nin durumu Nisan – Mayıs 2025 aralığında gerçekleşecek 49. Oturumda görüşülecek. STÖ’lerin EPI’ye bilgi göndermeleri için son tarih: 11 Ekim 2024 |
2024 içerisinde görüşmeleri gerçekleşecek çağrılar için tıklayın!
Destek taleplerinin uygunluğunu 2 ayda bir değerlendirmeye alan Etkiniz, belirtilen alanda gelen destek taleplerine en geç 2 hafta içinde geri dönüş sağlayacak.
Destek isteyerek raporlama yapacak STÖ’ler aşağıdaki kriterler üzerinden değerlendirileceklerdir:
- Sivil toplum örgütlerinin oluşturacağı koalisyonlarca hazırlanacak raporlar;
- Rapor verilecek alanda hâlihazırda çalışmaları ve deneyimi olan STÖ’ler;
- Bir ana raporu birden fazla uluslararasi insan hakları mekanizmasına uyumlaştırarak iletecek destek istekleri. Örneğin, bir insan hakları konusundaki raporu farklı komitelerin ve sözleşmelerin raporlama kurallarına uygun hale getirip farklı komitelere sunma.
STÖ’lerin, Etkiniz’in Uluslararası İnsan Hakları Mekanizmalarına Erişim desteklerine başvuru sırasında, çalışma ismine “IHRM 2024” ibaresini eklemeleri yeterli olacak.
Bu mekanizmalardan birine rapor sunan sivil toplum örgütlerine Komitelerle görüşebilmeleri için Hareketlilik Desteği de verilebilecektir.
Tüm STÖ’lere sunulacak desteğin kapsamını aşağıda bulabilir, Etkiniz destekleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için https://etkiniz.eu/destekler adresini ziyaret edebilirsiniz.
İnsan Hakları İzleme Çalışmaları Desteği altında yürütülebilecek çalışmaların ayrıntıları için buraya tıklayınız.
Uluslararası İnsan Hakları Mekanizmalarına Erişim Desteği altında yürütülebilecek çalışmaların ayrıntıları için buraya tıklayınız.
STÖ’ler, izleme alanında Etkiniz desteğiyle hangi faaliyetleri yürütebilir?
- Rapor hazırlama ve yaygınlaştırma,
- Hâlihazırda hazırlanmış olan belgelerin çevirisi, basımı ve yaygınlaştırma faaliyetleri,
- Bilgilendirme, kampanya ve savunuculuk çalışmaları,
- Diyalog toplantıları düzenleme,
Etkiniz çalışmalarınız için hangi giderlere destek sağlıyor?
Etkiniz’in Uluslararası İnsan Hakları Mekanizmalarına Erişim kategorisi altında aşağıdaki giderler için destek talep edebilirsiniz:
- Uzman desteği
- Toplantı giderleri,
- Kırtasiye giderleri,
- Yazılı çeviri (rapor, broşür, video tercümesi gibi),
- Sözlü çeviri (simultane veya ardıl),
- İşaret dili çevirisi,
- Ekipman kiralama,
- Sosyal medya araçlarının tasarımı ve yönetimi,
- Şehirlerarası seyahat,
- Konaklama (oda ve kahvaltı),
Tüm uygun giderlerle ilgili başvuru ve değerlendirme kriterlerini Etkiniz AB Programı Desteklerinden Yararlanma Rehberi’nde bulabilirsiniz.
Destek Masası
Sorularınız için aşağıdaki e-posta adresini kullanarak Etkiniz AB Programı Destek Masası ile iletişime geçebilirsiniz.
E-posta: destek@etkiniz.eu